Lymfedrænage

v/ Sidse

Lymfedrænage er en meget blid rytmisk massageform, der leder lymfevæsken hen til de steder af kroppen, hvor lymfesystemet fungerer. Behandlingen omfatter også træning i kredsløbsøvelser for lyske, ben, skuldre og arme, som klienten selv kan udføre.

Mennesker der har en kraftig hævelse efter et uheld, ældre mennesker med dårligt kredsløb, eller mennesker, der i fbm. kræftbehandling har fået fjernet lymfekirtler eller fået strålebehandling, der har skadet lymfesystemet, kan ofte opleve at lymfevæsken hober sig op i arme og ben eller andre steder på kroppen. Disse mennesker vil have stor gavn af lymfedrænage.

Lymfedrænage og kredsløbsøvelser er en stor hjælp til følgende :

• Ødemer og væskeophobninger i arme eller ben
• Dårlig blodcirkulation – dårligt kredsløb i dele af kroppen
• Før og efter operation
• Gigtlidelser
• Frossen skulder, musearm, karpaltunnel syndrom mv.
• Uro og smerter i benene
• Fjerne ophobede affaldsstoffer
• Styrker immunforsvaret m.m.

Kroppens celler får ilt og næringsstoffer gennem vævsvæske, der siver fra blodkarrene. Bagefter bliver den overskydende væske (lymfe) transporteret tilbage til blodkarrene via lymfesystemet, som består af tynde årer (lymfekar) og lymfeknuder. Lymfekar og lymfe¬knuder (kirtler) findes overalt i kroppen. Lymfeknuderne er samlet i klynger ved blodkarrene. De største findes i lysken, i armhulerne, i halsen og i bugen. Lymfesystemet er en vigtig del af immunforsvaret.

Den menneskelige krop med lymfesystemet kan sammenlignes med et akvarium med lunkent vand. Lige¬som et akvarium er smukt, når vandpumpen og filter-funktionen er tilpasset fiskenes og planternes behov, er det en dyb tragedie, når pumpen eller filtre stopper, og vandet forplumrer. Hele livsgrundlaget forsvinder og fiskene dør. Kroppen er ligesom et akvarium, hvor cellerne er afhængige af en stadig tilførsel af friskt iltholdigt blod samt frisk vævsvæske. Det kræver blot daglig indtagelse af 1½ – 2 liter rent vand og ½ times motion.